Skip to main content
Leefstijl

Is stress de oorzaak van mijn acne?

By maart 26, 2024maart 27th, 2024No Comments
Stress en acne

Stress is een van de oorzaken waardoor puistjes of acne ontstaat. Zoals ik in eerdere blogs al schreef is er niet één oorzaak aan te wijzen waardoor acne ontstaat. Je zult verschillende gewoontes moeten aanpassen zodat acne vermindert.

Acne wordt veroorzaakt door verstopte poriën die gaan ontsteken. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam extra cortisol aan. Cortisol is een hormoon dat de productie van talg stimuleert. En door te veel talg kunnen poriën verstopt raken en vervolgens gaan ontsteken.

Daarnaast is het zo dat cortisol de barrièrefunctie van je huid beschadigt waardoor er meer vocht verdampt en je huid droger wordt. Ook vermindert cortisol het aantal stofjes (antioxidanten) in de huid dat ons beschermt tegen ‘troep’ van buitenaf.

Hoe ontstaat stress?

Stress kan ontstaan door onverwachte omstandigheden van buitenaf, een dierbare die overlijdt, je contract wat niet verlengd wordt op je werk of een partner die aangeeft dat de liefde over is. Stress kan in veel gevallen ook door jezelf veroorzaakt worden. Door veel piekeren, verhalen in je hoofd halen die uiteindelijk niet blijken te kloppen of zaken laten liggen tot het laatste moment. Zo heeft het ontstaan van stress vele oorzaken en die zijn voor iedereen anders.

Hoe kan ik stress tegengaan?

Stress voorkomen of ermee omgaan is voor veel mensen wel hetzelfde, ik geef je een aantal voorbeelden.

  • Creëer regelmaat in je dag. Mensen zijn gewoontedieren en gaan goed op regelmaat. Zorg daarom voor regelmaat in je dag, dit geeft je lichaam en geest rust.
  • Slaap voldoende. Dit spreekt voor zich lijkt me.
  • Beweeg dagelijks. Een wandelingetje in de pauze of loop naar de supermarkt voor een boodschap in plaats van de auto te pakken.
  • Kom buiten. In de buitenlucht of in de natuur zijn doet je altijd goed en laat je meer in het ‘nu’ zijn en haalt je uit je hoofd en uit je gedachtes. 
  • Laat je telefoon links liggen. Wanneer je even niks te doen hebt pak je al snel je telefoon ter vermaak en reageren op iedere melding die binnenkomt geeft druk om dit te blijven doen. Schakel notificaties uit en beperk je telefoongebruik. Wanneer heb je voor het laatst een half uur helemaal niks gedaan? Gewoon zitten en geen tv, geen serie en geen telefoon. 
  • Sociale contacten. Vertel je verhaal en waar je je druk om maakt aan jouw vrienden of familie. Gedeelde smart is halve smart. 


Het verminderen van acne gaat gepaard met een gezondere levensstijl en daar hoort het verminderen van stress bij. Het verminderen van acne maakt je een gezonder en gelukkiger mens en dat komt niet alleen doordat je acne verdwijnt.

Wil je meer weten?

Heb jij een acne gevoelige huid en wil je advies over voeding, leefstijl, producten of huidroutines, stel je vraag via Whatsapp. Je ontvangt een antwoord en ik schrijf er een stuk over zodat iemand anders, met dezelfde vraag, ook geholpen is. Zo draag je bij aan de missie om iedereen met acne in Nederland en Vlaanderen van een Acne Advies te voorzien.

Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.

Vragen over acne?
App me gerust en ontvang direct antwoord.

Stel je vraag via whatsapp

Wil je meer weten over ons online acne programma?

Bekijk het acne programma