Skip to main content
Voeding

Wat moet ik eten om acne te verminderen?

By maart 7, 2024maart 20th, 2024No Comments
Voeding en acne

Glycemische index

De Glycemische index (GI) is de maat om aan te geven hoe snel koolhydraten verteerd worden in de darm en als glucose in het bloed worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge GI leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel. Aan de andere kant worden voedingsmiddelen met een lage GI langzamer verteerd, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijker stijgt en ook weer daalt. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische waarde zijn vaak acne triggers.

Glycemische Index en Acne

Recent onderzoek suggereert dat eetgewoonten met een hoge glycemische index een rol spelen bij het verergeren van acne. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel stijgt als reactie op het consumeren van voedingsmiddelen met een hoge GI, kan dit leiden tot een toename van insuline in het bloed. Insuline is het hormoon dat betrokken is bij de regulering van de bloedsuikerspiegel, maar het heeft ook invloed op andere hormonen, zoals de hormonen die de talgproductie in de huid reguleren. En een verhoogde talgproductie leidt dan weer tot meer puistjes.

Creëer drie eetmomenten per dag

Steeds wanneer je eten tot je neemt, stijgt je bloedsuikerspiegel, wat de productie van talg activeert. Wanneer je deze pieken weet te verminderen, neemt ook de kans op acne-uitbraken af. Een fijne bijkomstigheid is ook dat je lichaam meer tot rust komt wanneer er minimaal 5 uur tussen je eetmomenten zit. In het begin is dit even onwennig en zal je buik gaan rommelen en heb je een gevoel van honger. Dit duurt ongeveer 5 dagen en dan is je lichaam gewend aan 3 keer per dag goed eten en voor de rest van de dag niet.

Wat kan ik dan het beste eten?

Met behulp van onze eigen ervaring en zoektochten op internet hebben we twee lijsten samengesteld met producten/voedingsmiddelen die je beter wel kunt eten en die je beter kunt laten staan wanneer je last hebt van acne.

Wil je meer weten?

Heb jij een acne gevoelige huid en wil je advies over voeding, leefstijl, producten of huidroutines, stel je vraag via Whatsapp. Je ontvangt een antwoord en ik schrijf er een stuk over zodat iemand anders, met dezelfde vraag, ook geholpen is. Zo draag je bij aan de missie om iedereen met acne in Nederland en Vlaanderen van een Acne Advies te voorzien.

Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.

Vragen over acne?
App me gerust en ontvang direct antwoord.

Stel je vraag via whatsapp

Wil je meer weten over ons online acne programma?

Bekijk het acne programma