Skip to main content
Huidroutine

Wat is de juiste huidverzorgingsroutine voor mijn acnegevoelige huid?

By maart 11, 2024maart 12th, 2024No Comments
Huidroutine acnegevoelige huid

De huidverzorgingsroutine voor een acnegevoelige huid is zeer persoonlijk. Er zijn enkele vaste pijlers waaraan jouw routine moet voldoen, maar wat goed werkt voor jouw favoriete influencer, kan voor jou juist helemaal niet werken. We bespreken de vaste pijlers, maar weet dat de keuze van ingrediënten, hun sterkte en de frequentie van gebruik moeten worden bepaald door een expert die eerst naar jouw huid kijkt en vaststelt wat er echt aan de hand is.

Reinigen

De eerste stap in jouw routine is het reinigen van je gezicht. Dit doe je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Een goede gezichtsreiniger verwijdert vuil, overtollig talg en make-up. Kies zorgvuldig welke reiniger past bij jouw huid.

Voor een droge acnegevoelige huid is een crème- of melkachtige textuur aan te raden, die je huid zacht reinigt en tegelijkertijd voedt. Dergelijke producten bevatten meestal geen zuren, omdat een droge huid niet verder uitgedroogd moet worden. Het gebruik van zuren kan namelijk leiden tot een verhoogde talgproductie, wat op zijn beurt kan leiden tot meer acne.

Let op: Zorg ervoor dat de cleanser vrij is van paraffine*, aangezien paraffine de poriën juist kan verstoppen.

Voor een vette acnegevoelige huid is reinigen met een gel- of schuimtextuur een betere keuze. Kies een cleanser die salicylzuur bevat, omdat dit ingrediënt dode huidcellen verwijdert, talg oplost en de poriën reinigt. Bovendien heeft salicylzuur een antibacteriële werking.

Voeden

Zodra je huid schoon is, is het belangrijk om deze te voeden met een crème of serum. Hydratatie van de huid zorgt ervoor dat jouw huidbarrière herstelt. Een goede hydratatie helpt de talgproductie reguleren en voorkomt overmatige uitdroging van de huid. Als jouw huid te droog is, kan dit leiden tot meer talgproductie en daardoor tot verstopte poriën. Door een goede hydratatie doorbreek je de kettingreactie van uitdroging en talgproductie en verminder je het risico op verstopping van de poriën en vorming van acne.

Tip: Een serum of crème met niacinamide is een goed idee. Niacinamide werkt ontstekingsremmend, remt de talgproductie en brengt deze in balans. Hierdoor wordt een vette huid minder vet, vermindert puistjes en wordt ook de roodheid verminderd. Het werkt ook op pigmentvlekjes.

Beschermen

Bescherming is essentieel om huidveroudering tegen te gaan. Daarnaast is je huid beschadigd door acne en blootstelling aan de zon (UVA en UVB) en blauw licht (HEV) van beeldschermen (telefoon, computer, tv, enz.) is niet goed. Het is het beste om een dagcrème met een SPF te gebruiken. Let er wel op dat deze dagcrème vrij is van olie omdat anders je poriën kunnen verstoppen.

Behandelen

Door je huid te reinigen, te voeden en te beschermen, breng je jouw huid in goede conditie. Hiermee werk je aan het verminderen van acne. Het kan zijn dat dit niet voldoende is en dat er nog een stap dieper gewerkt moet worden om tot het juiste resultaat te komen. Daarvoor zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Je kunt kiezen voor een acnebehandeling in een salon/huidinstituut, zoals een kruidenpeeling of een chemische peeling. Maar dit kan ook thuis.

De Green Peel van Luuma Skincare is een natuurlijke peeling op basis van fytoplankton, kruiden en perfluorcarbon, die bekend staat als een van de krachtigste en effectiefste behandelingen voor de acnegevoelige huid op de markt. Deze peeling stimuleert de celvernieuwing, vermindert talgproductie, ontstekingen, roodheid en acne littekens. Afhankelijk van het resultaat kies je voor 4 tot 8 behandelingen, met telkens twee weken tussen elke behandeling.

Als je hier meer over wilt weten, stuur ons dan gerust een berichtje.

*Jouw talgklieren worden afgedekt door een laagje paraffine, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor de groei van schadelijke bacteriën. Om paraffine in producten te herkennen, staan hieronder alle synoniemen op een rij:

  • Minerale olie
  • Paraffinum liquidum
  • Vloeibare paraffine
  • Paraffine-olie
  • Vloeibare petrolatum
  • Petroleumolie
  • Witte minerale olie
  • Witte olie

Wil je meer weten?

Heb jij een acne gevoelige huid en wil je advies over voeding, leefstijl, producten of huidroutines, stel je vraag via Whatsapp. Je ontvangt een antwoord en ik schrijf er een stuk over zodat iemand anders, met dezelfde vraag, ook geholpen is. Zo draag je bij aan de missie om iedereen met acne in Nederland en Vlaanderen van een Acne Advies te voorzien.

Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.

Vragen over acne?
App me gerust en ontvang direct antwoord.

Stel je vraag via whatsapp

Wil je meer weten over ons online acne programma?

Bekijk het acne programma