Skip to main content
Acne advies

Wat is acne en hoe ontstaat het? Alles over acne

By oktober 26, 2023maart 5th, 2025No Comments
wat is acne

Acne is behoorlijk irritant 

Herken je dit? Je kijkt in de spiegel en ziet weer een nieuwe puist opduiken. Het ongemak en de frustratie groeien, en je voelt je onzeker. Je hebt misschien zelfs een feestje afgezegd omdat je je niet prettig voelt bij hoe je huid eruit ziet. Je hebt van alles geprobeerd, van dure crèmes tot huismiddeltjes, maar niets lijkt echt te werken. Je vraagt je af: Wat doe ik verkeerd? In dit artikel vertellen we je alles over acne!

Wist je dat? 

In Nederland hebben maar liefst 1 miljoen mensen last van acne. En we hebben het hier niet alleen over tieners. Volwassen mannen en vrouwen worden er ook mee geconfronteerd.

Het gekke is dat uit onderzoek blijkt dat maar een handjevol mensen professionele hulp zoekt. Zonde, want er is zoveel dat je kunt doen tegen acne.

En laten we eerlijk zijn, hoe eerder je er iets aan doet, hoe kleiner de kans dat die vervelende acne littekens of pigmentvlekjes opduiken.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met talg, dode huidcellen, make-up en bacteriën. Dit kan leiden tot mee-eters, puistjes, ontstekingen en soms diepe, pijnlijke bulten. Acne komt meestal voor op het gezicht, de rug, schouders en borst.

Veel mensen denken dat het enkel een kwaaltje is voor pubers, maar niks is minder waar. Ongeveer 200.000 mensen in Nederland van boven de 20 hebben hier ook last van. Voeding, stress, hormonen en skincare kunnen de ernst van acne beïnvloeden. Gelukkig is acne goed te behandelen met de juiste huidroutine, leefstijl en voeding.

Last van bijvoorbeeld gezicht acne of rug acne en wil je er vanaf? Stuur ons je vraag via WhatsApp. Of bekijk hier meteen onze acne behandelingen. Je krijgt de juiste persoonlijke huidroutine, online coaching op het gebied van voeding & leefstijl en 24/7 WhatsApp begeleiding!

 

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris is de medische term voor de meest voorkomende vorm van acne. Het is een huidaandoening die ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met talg (huidvet), dode huidcellen en bacteriën.

Dit leidt tot verschillende soorten onzuiverheden, zoals mee-eters (zwarte en witte puntjes), puistjes, rode bultjes en in ernstige gevallen pijnlijke cysten of onderhuidse knobbels.

Acne vulgaris komt vooral voor op het gezicht, de rug, borst en schouders, omdat deze gebieden meer talgklieren bevatten. Hoewel het onschuldig is, kan het fysieke en emotionele klachten veroorzaken, zoals pijn en verminderd zelfvertrouwen.

Wat is fungal acne?

Fungal acne (Malassezia folliculitis) is een huidprobleem dat wordt veroorzaakt door een overgroei van gist in de haarzakjes. In tegenstelling tot gewone acne, die ontstaat door verstopte poriën en bacteriën, is fungal acne een gistinfectie die jeukende, rode bultjes veroorzaakt, vaak in groepjes.

Het komt meestal voor op de borst, rug, schouders en soms het gezicht. Factoren zoals warm weer, zweten, het dragen van strakke kleding en het gebruik van vette huidverzorgingsproducten kunnen het verergeren.

Hoe ontstaat acne eigenlijk? 

Acne ontstaat door een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, een overmatige talgproductie (de natuurlijke olie die je huid hydrateert en beschermt).

Bij mensen met acne wordt er te veel geproduceerd, waardoor de poriën verstopt raken. En dan heb je de vervelende bacteriën die zich vermenigvuldigen als een virus. Vooral het virus Propionibacterium acnes houdt van je gezicht.

Laten we ook de hormonen niet vergeten, want die kunnen flink roet in het eten gooien. Puberteit, stress, menstruatie, zwangerschap – hormonale schommelingen kunnen je huid een flinke opdonder geven.

Dan is er nog zoiets als genetische aanleg. Als oom Harry en tante Miep last hadden van acne, dan heb jij misschien ook pech.🤬😥😩

Wat zijn acne symptomen?

Acne kent verschillende symptomen die kunnen variëren in ernst en vorm. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Mee-eters (open en gesloten comedonen),
  • Puistjes met witte of gele kopjes
  • Rode, ontstoken bultjes

In ernstigere gevallen kunnen er pijnlijke, onderhuidse knobbels of met pus gevulde cysten ontstaan, die littekens kunnen achterlaten.

Acne verschijnt meestal op het gezicht, maar kan ook voorkomen op de rug, borst, schouders en nek. Naast fysieke klachten hebben de onzuiverheden op de huid vaak ook emotionele impact, zoals een verminderd zelfvertrouwen.

De ernst en duur van de symptomen kunnen per persoon verschillen en vragen om een gerichte aanpak.

Wat betekent acne op kin?

Acne op de kin wordt vaak geassocieerd met hormonale schommelingen. Bij zowel tieners als volwassenen kan hormonale acne optreden door veranderingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of door stress.

Deze hormonale verstoringen kunnen de talgproductie verhogen, wat leidt tot verstopte poriën en puistjes.

Acne op de kin verschijnt vaak als onderhuidse, pijnlijke bultjes of ontstoken puistjes. Andere factoren zoals voeding (bijvoorbeeld zuivel of suikerrijke producten), stress en verkeerde huidverzorging kunnen de acne verergeren.

Last van acne op je kin en wil je er vanaf? Stuur ons je vraag via WhatsApp. Je krijgt de juiste persoonlijke huidroutine, online coaching op het gebied van voeding & leefstijl en 24/7 WhatsApp begeleiding!

 

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door schommelingen in hormoonspiegel, vooral van androgenen zoals testosteron. Deze hormonen stimuleren de talgklieren om meer talg te produceren, wat kan leiden tot verstopte poriën en ontstekingen.

Deze vorm van acne komt vaak voor tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en menopauze.

Lees tips! Acne voor en na menstruatie: zo ga je ermee om en Wat is het effect van de anticonceptiepil op acne?

Kenmerkend voor hormonale acne zijn ontstekingen rond de kaak, kin en hals. De puistjes zijn vaak pijnlijk en zitten dieper in de huid dan gewone acne. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, en de klachten kunnen cyclisch terugkeren met de menstruatiecyclus.

De oplossing wordt vaak gezocht in andere anticonceptie, anti-androgene medicatie. Alleen zien we vaak dat wanneer je je huidroutine aanpast op je cyclus er al heel veel haalbaar is zonder medicatie.

Last van hormonale acne en wil je er vanaf? Stuur ons je vraag via WhatsApp. Je krijgt de juiste persoonlijke huidroutine, online coaching op het gebied van voeding & leefstijl en 24/7 WhatsApp begeleiding!

 

Verschil tussen acne en puistjes

Hoewel veel mensen de termen ‘acne’ en ‘puistjes’ door elkaar gebruiken, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee huidproblemen.

Acne is een medische aandoening waarbij meerdere soorten ontstekingen in de huid voorkomen, terwijl puistjes slechts één vorm van deze ontstekingen zijn.

Bij acne raken talgklieren verstopt door overtollig talg en dode huidcellen, wat leidt tot verschillende soorten ontstekingen zoals mee-eters, puistjes en pukkels. Puistjes zijn specifieke ontstekingen met een rode, ontstoken bult met pus, die ook los kunnen voorkomen zonder acne.

Het grote verschil zit in de complexiteit: acne vereist vaak een behandeling voor langere tijd, terwijl een puistje meestal vanzelf verdwijnt.

Wat is goed voor acne?

Een effectieve aanpak voor acne richt zich op een combinatie van goede huidverzorging, gezonde leefstijl en het vermijden van triggers in voeding die acne kunnen verergeren.

Huidroutine

Iedere huid is anders en er is helaas geen one-size-fits all oplossing tegen acne. Laat je daarom adviseren door een professional wanneer het aankomt op je huidroutine.

De structuur van de huidroutine is wel vaak hetzelfde bij mensen met acne, maar de inhoud en gebruik van ingredienten wat voor iemand werkt is voor iedereen anders.

Wat altijd nodig is: is reinigen, voeden en beschermen. In dit blog vertellen we je meer over dé acne skincare routine. Ook zijn er behandelingen mogelijk die ervoor zorgen dat jouw huid zich sneller vernieuwd waardoor alle rotzooi er sneller uitkomt en jouw huid weer rustig kan worden.

Op zoek naar een goed masker? Lees hier over een heel goed acne masker: Luuma Skincare Detox Masker.

Lees tip! Wat is het verschil tussen tonic, toner en lotion?

Leefstijl

Daarnaast is het belangrijk om stress te beheersen, omdat stresshormonen acne kunnen verergeren. Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of voldoende slaap kunnen hierbij helpen.

Wat ook helpt is het regelmatig reinigen van kussenslopen, het vermijden van zware make-up en het zorgvuldig verwijderen van make-up voor het slapengaan. Lees tip: Ga je geen make-up dragen? Reinig alsnog je gezicht!

Wat is goed eten voor acne?

Er zijn talloze onderzoeken en studies die de relatie tussen voeding en acne hebben onderzocht. Hoewel de exacte oorzaak van acne complex is en kan variëren van persoon tot persoon, zijn er bepaalde voedingsmiddelen en voedingsgewoonten die bij sommige mensen verband houden met een verergering van acne.

Zo is de glycemische index goed om rekening mee te houden. Hier zijn enkele van de voedingsmiddelen en factoren die vaak als boosdoeners worden genoemd:

  • Melkproducten: Zuivelproducten, kunnen hormonen bevatten die de talgproductie kunnen stimuleren. Dit kan bij sommige mensen bijdragen aan acne. Lees tip: Is zuivel slecht voor je huid?
  • Suikers: Voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, zoals snoep, frisdrank en bewerkte voedingsmiddelen, kunnen leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit kan ontstekingen in het lichaam verhogen, wat acne kan verergeren.
  • Varkensvlees: Sommige studies hebben gesuggereerd dat de consumptie van varkensvlees verband kan houden met een verhoogd risico op acne. Lees hier meer over varkensvlees en acne.
  • Gluten: Voor sommige mensen met gluten intolerantie of gevoeligheid kan het eten van gluten houdende granen zoals tarwe, gerst en rogge leiden tot huidproblemen, waaronder acne-achtige symptomen.

Op zoek naar een goed ontbijt? Dit is een acne proof ontbijt.

Vermijd deze ingrediënten in cosmetica als je last hebt van acne

Een van de essentiële aspecten van het beheersen van acne is het zorgvuldig kiezen van de huidverzorgingsproducten die je gebruikt. En wist je dat het ook goed is om je huid dubbel te reinigen en je gezicht ook te reinigen als je geen make-up hebt gedragen?

Sommige ingrediënten in cosmetica kunnen de situatie verergeren en leiden tot meer puistjes en mee-eters. Hier zijn enkele veelvoorkomende ingrediënten die je wilt vermijden als je last hebt van acne:

  • Comedogene oliën: Deze oliën kunnen de poriën verstoppen en acne verergeren. Vermijd producten die kokosolie, tarwekiemolie, lijnzaadolie en cacao olie bevatten.
  • Alcohol: Producten met hoog alcoholgehalte kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Dit kan leiden tot meer olieproductie om het vochtverlies te compenseren. Dit betekent niet dat er helemaal geen alcohol in de producten mag zitten, er zijn ook vette alcoholen.
  • Minerale olie: Minerale olie kan de poriën verstoppen en de ademhaling van de huid belemmeren, wat niet goed is voor degenen die al last hebben van verstopte poriën.
  • Lanoline: Dit ingrediënt wordt vaak gevonden in lippenbalsems, maar het kan comedogeen zijn en leiden tot puistjes rond de mond.
  • Siliconen: Siliconen kunnen de huid verzachten, maar ze kunnen de poriën verstoppen en bij sommige mensen tot meer acne leiden.

We vertellen je hier meer over de ideale acne skincare routine.

Knijp je puisten niet uit

Het uitknijpen van je puisten maakt ze alleen maar erger. Je besmet namelijk eigenlijk jezelf. Knijp je toch? Dan herken je dit vast: je hebt geknepen maar vervolgens is de bult nog groter en loop je er dagen mee rond. We vertellen je hier meer over of het goed  is om puisten uit te knijpen.

Is acne erfelijk?

Acne kan erfelijk zijn. Als je ouders last hadden van acne, is de kans groter dat jij dit ook ontwikkelt.

Genetisch onderzoek toont aan dat verschillende genen invloed hebben op factoren die acne veroorzaken, zoals talgproductie, ontstekingsgevoeligheid van de huid en hormoongevoeligheid.

De erfelijke aanleg wil niet altijd zeggen dat ook jij acne krijgt. Omgevingsfactoren zoals voeding, stress, huidverzorging en levensstijl spelen ook een belangrijke rol. Zelfs met een genetische aanleg voor acne, kun je met de juiste verzorging en behandeling de acne sterk verminderen.

Acne is een pain in the ass

Acne kan een pain in the ass zijn, maar je staat er niet alleen voor. Heb je vragen? Stel je vraag via Whatsapp. Onze persoonlijke huidcoach begrijpt de frustratie en staat altijd voor je klaar.

Kies je voor een acne behandeling van Acne Advies? Dan creëren we een programma speciaal voor jou, met online consults en producten speciaal voor jou. En met 24/7 WhatsApp ondersteuning staan we altijd voor je klaar. Dus waar wacht je nog op? Laten we die acne de baas worden en jouw huid laten stralen!

Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.

Creëer een acne vrije huid en krijg je zelfvertrouwen weer terug met persoonlijke hulp via WhatsApp

Stuur je bericht via whatsappIk wil meer weten
1
Acne advies
Acne adviesOnline
  • Goedenavond, acne zorgen? Vuur je vragen maar af, we staan klaar om te helpen!✨

    22:25
  • Voor het maken van een afspraak, wijzigen, annuleren en de beschikbaarheid van onze medewerkers verwijzen wij u graag naar:Plan gratis online intake

    22:25
🚀   by SAM
  • Cookie Consent
  • Bel direct