Skip to main content
Leefstijl

Maakt roken mijn acne erger?

By maart 17, 2024maart 27th, 2024No Comments
roken en acne

Het antwoord is JA en dat heeft een aantal redenen.

Naast nicotine bevatten sigaretten ook teer, koolmonoxide en aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen onderdrukken het immuunsysteem en verergeren ontstekingsreacties. Ofwel je lichaam is vooral bezig met het neutraliseren van de schadelijke stoffen die je inneemt bij roken en daarmee kan je lichaam niet bezig zijn met het tegengaan van ontstekingen in je huid. En acne is niet meer dan ontstekingen die ontstaan in verstopte poriën in de huid.

Een andere oorzaak is dat door het roken bloedvaten vernauwen en daardoor wordt de bloedtoevoer naar de huid verminderd, wat het genezingsproces van ontstekingen in de huid vertraagt.

Heeft de hoeveelheid sigaretten die ik rook invloed op mijn acne?

Hoe meer je rookt hoe meer acne klachten je zult krijgen wanneer je al een acne gevoelige huid hebt.
Om je lichaam te beschermen tegen ontstekingen en andere ziektes verbruikt het vitamine C. Om één sigaret te neutraliseren verbruikt je lichaam 35 mg vitamine C. Hoe meer sigaretten je rookt, hoe meer vitamine C je lichaam verbruikt. En dit kan je lichaam dus niet meer besteden aan het tegengaan van ontstekingen in de huid. Dit is hetzelfde als dat je 50 euro in je portemonnee hebt, die 50 euro kun je ook maar één keer uitgeven.

Het resultaat van een Duitse studie gaf het volgende resultaat bij 900 patiënten die werden onderzocht om een verband te vinden tussen alcohol, tabak, medicijnen en acne. Acne komt voor bij gemiddeld 41% van de rokers tegenover 25% van de niet-rokers. Er was ook een lineair verband tussen het aantal sigaretten en de ernst van de acne zoals ik hierboven beschrijf.

Is vapen ook slecht voor mijn acne?

Ja, met vapen neem ook je ook schadelijke stoffen op in je lichaam waardoor je lichaam haar energie en vitamine C verbruikt om deze stoffen te neutraliseren. Dit kan dan niet meer gebruikt worden om ontstekingen in je huid aan te pakken.

Dus laat die sigaretten en vapes staan, het is zowiezo niet goed voor je lichaam en dus helemaal niet goed voor je huid.

Wil je meer weten?

Heb jij een acne gevoelige huid en wil je advies over voeding, leefstijl, producten of huidroutines, stel je vraag via Whatsapp. Je ontvangt een antwoord en ik schrijf er een stuk over zodat iemand anders, met dezelfde vraag, ook geholpen is. Zo draag je bij aan de missie om iedereen met acne in Nederland en Vlaanderen van een Acne Advies te voorzien.

Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.

Vragen over acne?
App me gerust en ontvang direct antwoord.

Stel je vraag via whatsapp

Wil je meer weten over ons online acne programma?

Bekijk het acne programma