Wil je je acne verminderen en vraag je je af welke voeding tegen acne helpt? Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een direct verband bestaat tussen wat je eet en de conditie van je huid. Vooral de glycemische index van voedingsmiddelen blijkt een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van acne. Bekijk in de video hieronder, of lees verder onder de video, wat je kunt eten tegen acne, wat de glycemische index precies is en hoe je deze kennis kunt gebruiken om je acne te verminderen.
Last van bijvoorbeeld gezicht acne of rug acne en wil je er vanaf? Stuur ons je vraag via WhatsApp. Of bekijk hier meteen onze acne behandelingen. Je krijgt de juiste persoonlijke huidroutine, online coaching op het gebied van voeding & leefstijl en 24/7 WhatsApp begeleiding!
@acneadvies Wat moet je NIET eten bij een acne gevoelige huid? ❌ Dit heeft alles te maken met de GI index. Ik leg je uit waar je op moet letten. Bekijk deze makkelijke overzichten via onze website www.acneadvies.nl #acneadvies #acneskincare #acnetreatment #acneskin #acne #skincare #voedingsadvies #clearskin #huidproblemen #huidverbetering ♬ origineel geluid - Acne Advies
Welk eten helpt tegen acne?
Op basis van onze eigen ervaring en zoektochten op internet hebben we twee lijsten samengesteld met producten en voedingsmiddelen die je beter wel kunt eten en die je beter kunt laten staan wanneer je last hebt van acne. Varkensvlees kun je bijvoorbeeld beter niet eten en ook zuivel heeft invloed op je acne.
Glycemische index
De Glycemische index (GI) is de maat om aan te geven hoe snel koolhydraten verteerd worden in de darm en als glucose in het bloed worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge GI leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel. Aan de andere kant worden voedingsmiddelen met een lage GI langzamer verteerd, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijker stijgt en ook weer daalt. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische waarde zijn vaak acne triggers.
Glycemische index en acne
Recent onderzoek suggereert dat eetgewoonten met een hoge glycemische index een rol spelen bij het verergeren van acne. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel stijgt als reactie op het consumeren van voedingsmiddelen met een hoge GI, kan dit leiden tot een toename van insuline in het bloed.
Insuline is het hormoon dat betrokken is bij de regulering van de bloedsuikerspiegel, maar het heeft ook invloed op andere hormonen, zoals de hormonen die de talgproductie in de huid reguleren. En een verhoogde talgproductie leidt dan weer tot meer puistjes.
Creëer drie eetmomenten per dag
Steeds wanneer je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit activeert op zijn beurt weer de productie van talg. Wanneer je deze pieken weet te verminderen, neemt ook de kans op acne-uitbraken af.
Een fijne bijkomstigheid is ook dat je lichaam meer tot rust komt wanneer er minimaal 5 uur tussen je eetmomenten zit. In het begin is dit even onwennig en zal je buik gaan rommelen en heb je een gevoel van honger. Dit duurt ongeveer 5 dagen en dan is je lichaam gewend aan 3 keer per dag goed eten en voor de rest van de dag niet.
Wil je meer weten?
Heb jij een acne gevoelige huid en wil je advies over voeding, leefstijl, producten of huidroutines? Stel je vraag via Whatsapp. Je ontvangt een antwoord en ik schrijf er een stuk over zodat iemand anders, met dezelfde vraag, ook geholpen is. Zo draag je bij aan de missie om iedereen met acne in Nederland en Vlaanderen van een Acne Advies te voorzien.
Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.