Een van de behandelingsopties tegen acne die vaak door dermatologen en huisartsen wordt voorgeschreven, is antibiotica. Maar hoe effectief is antibiotica tegen acne, en zijn er risico’s aan verbonden?
Hoe werkt antibiotica tegen acne?
Antibiotica worden voorgeschreven om de bacteriën die bijdragen aan acne, met name Propionibacterium acnes (P. acnes), te bestrijden. Deze bacteriën bevinden zich van nature op de huid, maar kunnen onder bepaalde omstandigheden ontstekingen veroorzaken, wat leidt tot de vorming van puistjes, cysten en andere vormen van acne. Antibiotica werken op twee manieren om acne te bestrijden:
- Bacteriedodend: Antibiotica doden de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van acne, waardoor de kans op ontsteking en infectie afneemt.
- Ontstekingsremmend: Antibiotica hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze kunnen helpen de roodheid en zwelling die gepaard gaat met acne te verminderen.
Effectiviteit en risico’s van antibiotica bij acne
Antibiotica kunnen zeer effectief zijn in het verminderen van acne. Veel mensen zien na enkele weken gebruik van antibiotica een verbetering van hun huid. Echter, antibiotica moeten meestal tijdelijk worden gebruikt vanwege de kans op bijwerkingen en het risico op antibioticaresistentie. Er zitten dus ook veel nadelen aan het gebruik van antibiotica tegen acne:
- Antibioticaresistentie: Een van de grootste zorgen bij langdurig gebruik van antibiotica is de ontwikkeling van resistentie. Wanneer bacteriën resistent worden, kunnen ze moeilijker te behandelen zijn en kan de acne terugkeren of verergeren. Dit is een groeiend probleem dat niet alleen de behandeling van acne beïnvloedt, maar ook bredere gezondheidsimplicaties kan hebben.
- Bijwerkingen: Orale antibiotica kunnen bijvoorbeeld maagklachten, misselijkheid, en gevoeligheid voor zonlicht veroorzaken. Topische antibiotica kunnen de huid irriteren, uitdrogen of rood maken.
- Tijdelijke oplossing: Antibiotica behandelen de symptomen van acne, maar pakken de onderliggende oorzaken, zoals hormonale schommelingen, overmatige talgproductie, of een verstoring van de afschilfering niet aan. Dit betekent dat de acne kan terugkeren zodra de behandeling wordt stopgezet.
Vooral door dit laatste zijn wij geen fan van antibiotica tegen acne. nadat de kuur gestopt is komt acne vaak net zo hard weer terug als dat het weg is getrokken. Het is echt een laatste redmiddel en daarvoor zijn er nog zoveel andere mogelijkheden. Door te kijken naar voeding, leefstijl en de juiste huidproducten kom je vaak al heel erg ver.
Wil je meer weten over het verminderen van acne?
Heb jij een acne gevoelige huid en wil je advies over voeding, leefstijl, producten of huidroutines, stel je vraag via WhatsApp, en je ontvangt binnen 24 uur een antwoord.
Volg ons voor meer kennis en tips over acne op Instagram, TikTok & YouTube.
@acneadvies Vaak wordt er snel naar antibiotica gegrepen bij acne, terwijl de oorzaak en huidige producten niet altijd worden bekeken. Antibiotica kunnen bacteriën die acne veroorzaken doden en ontstekingen verminderen. Maar ze kunnen ook de goede bacteriën in je darmen aantasten, wat weer andere problemen kan veroorzaken. Voeding, leefstijl, en thuisbehandelingen kunnen acne effectief aanpakken zonder medicatie. Vergeet niet: je huid weerspiegelt je darmgezondheid. 🌿✨ #acnetips #acne #leefstijl #voedingbijacne #acneprogramma ♬ origineel geluid - Acne Advies